Navigácia

Sviatok

Meniny má Dominik, Dominika, Krasoslav, Rainer, Krasoslava

Obsah

Vyhlásenie celoslovenskej súťaže detí vo výtvarnom a literárnom prejave pre školský rok 2019/2020

Typ: ostatné
Generálny sekretár Dobrovoľnej požiarnej ochrany Slovenskej republiky a prezident Hasičského a záchranného zboru vyhlasujú spoločne v školskom roku 2019/2020 celoslovenskú súťaž detí vo výtvarnom a literárnom prejave – 17. ročník.

Téma súťaže:  „Záchrana osôb z vodnej hladiny“

Termín súťaže: október 2019 - marec 2020

Súťaž sa uskutoční v troch vekových kategóriách:

I. kategória – materské školy

II. kategória – základné školy I. stupeň (1. – 4. ročník)

III. kategória – základné školy II. stupeň (5. – 9. ročník)

Súťaž bude vyhlásená prostredníctvom časopisu Požiarnik, internetovej stránky DPO SR ako aj prostredníctvom územných organizácii DPO SR, ktoré obdržia podmienky súťaže od Sekretariátu DPO SR. Hasičský a záchranný zbor vyhlási súťaž aj po vlastnej línii prostredníctvom okresných riaditeľstiev HaZZ.

Celoslovenská súťaž bude postupovým kolom územných kôl, ktoré vyhlásia územné organizácie DPO SR v spolupráci s okresnými riaditeľstvami HaZZ. Základné školy a mimoškolské zariadenia sa môžu do súťaže zapojiť a svoje výtvarné práce zaslať na príslušnú ÚzO DPO SR. ÚzO DPO SR vyhodnotí z doručených prác tri najlepšie z každej vekovej kategórie - t. j. 9 kresieb a tieto práce odošle na Sekretariát DPO SR do 31. 3. 2020.

Každá práca musí byť označená:

1. číslom kategórie a vekom

2. menom a priezviskom autora

3. presným názvom a adresou školy alebo mimoškolského zariadenia

4. úplnou adresou bydliska, vrátane uvedenia okresu

5. kontaktnou osobou a telefónnym číslom

Súťažné práce bude hodnotiť hodnotiaca komisia v mesiaci máj 2020, ktorú vymenuje generálny sekretár DPO SR a prezident HaZZ. Výsledky súťaže budú uverejnené v časopise Požiarnik a na internetovej stránke DPO SR.

Školy a mimoškolské zariadenia víťazov budú informované listom, ktorý bude zároveň aj pozvánkou na oficiálne vyhlásenie výsledkov súťaže a odovzdanie cien víťazom.

Odovzdávanie cien sa uskutoční pod záštitou generálneho sekretára DPO SR a prezidenta HaZZ v mesiaci jún 2020.

Vyhlasovateľ súťaže si vyhradzuje právo ponechať si súťažné práce, použiť ich pri preventívno-výchovnej činnosti a propagácii ochrany pred požiarmi. Vyhlasovateľ je taktiež oprávnený využiť bezplatne súťažné práce pri vydaní publikácií s tým, že súťažiaci prihlásením práce do súťaže s týmto spôsobom bezplatného využitia práce dáva svoj súhlas v zmysle príslušných ustanovení autorského zákona. Vyhlasovateľ nie je povinný vyššie uvedeným spôsobom dielo využiť a je čiastočne alebo úplne oprávnený poskytnúť ho aj tretej osobe.

Vyhlásenie celoslovenskej súťaže detí literárnom prejave „Ochrana pred požiarmi očami detí“  pre školský rok 2019/2020.

Vyhlasovateľ súťaže je Dobrovoľná požiarna ochrana SR - Republiková komisia mládeže DPO SR, resp. komisie mládeže ÚzO DPO SR. Spolupráca ostatných pomocných komisií  sa pritom týmto nevylučuje.

Termín súťaže: október 2019 – marec 2020

Súťaž sa uskutoční v  vekových kategóriách:

I. kategória A – 1 – žiaci 3. – 4. ročníka ZŠ

II. kategória A – 2 – žiaci 4. – 7. ročníka ZŠ

III. kategória A – 3 – žiaci 8. – 9. ročníka ZŠ

IV. kategória A – 4 – študenti gymnázií, stredných škôl, odborných učilíšť

Súťaže sa môžu zúčastniť deti, žiaci a mládež vo veku do -18 rokov.

Priebeh súťaže:

V územnom kole sa vyhodnocujú vždy tri najlepšie práce vo všetkých kategóriách. Zúčastnené školy, CVČ, DDM, DHZ a pod. vyhodnotia literárne práce z každej kategórie zašlú tri najlepšie práce na príslušnú ÚzO DPO SR vrátane celkového počtu zúčastnených.

ÚzO DPO SR zaslané literárne práce vyhodnotí a tri najlepšie z každej kategórie zašle do celoslovenského kola na Sekretariát DPO SR v termíne do 31. 3. 2020.

Obsahové zamerania:       vyjadrenie poznatkov o príčinách vzniku požiarov z nedbalosti a nepozornosti pri manipulácii s ohňom, horľavinami a pod., nebezpečné hry detí so zápalnými prostriedkami, s horľavými látkami, zábavnou pyrotechnikou atď.

-              pomoc hasičov pri haváriách, nehodách, živelných pohromách a ochrane životného prostredia

-              zážitky zo záujmovej, športovej či výchovnej činnosti mládeže alebo letných táborov hasičskej mládeže so zameraním na ochranu pred požiarmi

Literárne práce odporúčame spracovať na formáte A4 maximálne na 4 strany.

Každá práca musí byť označená:

1. číslom kategórie a  vekom

2. názov literárnej práce

3. menom a priezviskom autora

4. presným názvom a adresou školy alebo mimoškolského zariadenia

5. úplnou adresou bydliska, vrátane uvedenia okresu

6. kontaktnou osobou a telefónnym číslom

Súťažné práce bude hodnotiť hodnotiaca komisia v mesiaci máj 2020. Výsledky súťaže budú uverejnené v časopise Požiarnik a na internetovej stránke DPO SR.

Odovzdávanie cien sa uskutoční pod záštitou  Republikovej komisie mládeže DPO SR   v mesiaci jún 2020.

Vytvorené: 6. 2. 2020
Posledná aktualizácia: 7. 2. 2020 09:24