Deň Zeme – „Vyčistime si Slovensko“

28. 04. 2011 | Vydal:

“Zem nepatrí človeku, človek patrí Zemi – my sme súčasťou Zeme a Zem je súčasťou nás.”

Indiánsky náčelník Seattle

Je smutné, že niektorí ľudia ani v 21. storočí nie sú schopní stotožniť sa s touto myšlienkou, hoci je tak pravdivá a výstižná. Najsmutnejšie na tom je, že takýto ľudia žijú aj v našom okolí, o čom sme sa mohli presvedčiť  spolu s našimi žiakmi v stredu (20.4.2011), keď sme sa pri príležitosti Dňa Zeme rozhodli zlikvidovať nelegálne skládky v okolí našej obce. A verte alebo nie, nebolo to jednoduché, pretože  odpadkov bolo naozaj dosť.

Rozdelili sme sa na 3 skupiny zmiešané z mladších a starších žiakov a v takejto zostave sme šli na vopred vytypované  znečistené  miesta. Prvá skupina sa postarala o likvidáciu odpadu v okolí cesty smerom do Pavlínky, druhá skupina vyčistila neporiadok na konci Partizánskej ulice (Koľaje) nad Dolinkou a tretia skupina sa pokúsila o čiastočné odstránenie nelegálnej skládky , ktorá sa nachádza v lokalite zvanej „Laščok“. Túto skládku sme vyčistili len čiastočne z toho dôvodu, že tam existuje pravdepodobne už niekoľko rokov a  nebolo v našich silách odstrániť ju za jeden deň, hoci v jej tesnej blízkosti sa nachádza tabuľa „ZÁKAZ SYPANIA SMETÍ!“

Za zmienku stojí aj to, že keď sme deťom vysvetlili, čo majú za úlohu, postavili sa k tomu značne negatívne  s pripomienkami, prečo by mali oni čistiť niečo po druhých.  No akonáhle sa pustili do práce, nepovedali  ani jedno záporné slovo voči ich aktivite. Naopak, často krát sa zhrozili nad tým, ako môže niekto niečo takéto urobiť.

Z dobre a poctivo vykonanej práce mali žiaci napokon nielen dobrý pocit, ale aj plné brušká, pretože si mohli opiecť  a pochutnať si na výborných špekáčikoch.

Na záver by sme sa chceli poďakovať pani starostke Mgr. Zlate Kaštanovej za jej ochotnú spoluprácu. Zabezpečila nám odvoz vyzbieraných vriec plných odpadkov na skládku odpadu v Hnúšti.

Celá táto akcia prebiehala v rámci celoslovenskej akcie „Vyčistime si Slovensko“ konanej na základe výzvy Ministerstva životného prostredia SR. Akurát nás trošku mrzí, že potrebné pracovné pomôcky (rukavice a vrecia), ktoré mali byť príspevkom ministerstva k tejto akcii sme si nakoniec museli zakúpiť sami z vlastných financií, pretože spomínané veci nám prišli o pár hodín po skončení celej akcie (v stredu o 14:00).

“Naučili sme sa lietať v povetrí ako vtáky, potápať pod vodou ako ryby. Zostáva len jediné. Naučiť sa žiť na Zemi ako ľudia.”

G. B. Shaw

Mgr. Ivana Bútorová
ŠZŠ Klenovec