Rovno na obsah Rovno na menu
Menu
S čím pomôžeme?
rozšírené vyhľadávanie
Obec Klenovec
Klenovec.sk

POPOLCOVÁ STREDA, (PIROHOVÁ STREDA)

POPOLCOVÁ STREDA,  (PIROHOVÁ STREDA)

V posledný fašiangový utorok bývali v Klenovci fašiangové pochôdzky po domoch, nazývali to burzovanie.

Mládež sa zastavila v každom dome kde, zaspievali, domácich vytancovali a zavinšovali im. Masky boli rôzne, ženy sa obliekali za mužov a opačne, nechýbalo prestrojenie za cigánku a maska slamienky a slameníka, ktorá predstavovala symbol plodnosti. Domáci im  dali slaninku, klobásku, údenú šunku a vajíčka. Toto všetko večer na zábave skonzumovali.  Tancovačka trvala len do polnoci. Potom sa pochovávala basa. Obrad pripomínal pohreb, ale malo to žartovný podtón. Jeden predstavoval kňaza a druhý kantora. Basu položili na máre. Dievčatá boli plačky. Pochovanie basy znamenalo pre všetkých koniec tancovačiek. Verilo sa, že kto po Pirohovej strede bude tancovať, opuchnú mu nohy.

Deň, ktorým sa zažína obdobie kresťanského veľkého pôstu je Popolcová streda,

( Krivá streda, Škaredá streda, Popolec), v Klenovci PIROHOVÁ STREDA, ktorá pripadá na štyridsiaty deň pred Veľkou nocou, ktorej termín je pohyblivý a určuje sa podľa lunárneho kalendára. V túto stredu nemohli chlapi robiť v lese, aby ich neprivalilo. Prezliekali sa za pohoničov a drevenie klátiky ťahali na reťaziach za sebou – naznačovali svoju prácu a pritom spievali. Ženy zatiaľ zvárali pradená. Bielili ich v kadiach s horúcou vodou a popolom.

Tohto roku pripadla PIROHOVÁ STREDA na deň 17. Februára 2021.

A prečo pirohová ?. Lebo v tento deň sa v Klenovských rodinách tradične varili pirohy z bryndzou, alebo pražili s orechami a makom.

 

Recept:

Rezancové cesto: 7 vajec, 750 g hladkej múky, 400 g polohrubej múky, 2 dcl vody

Plnka:  250 g bryndze, 2 vajíčka a slaninka.

Voda na varenie: do hrnca postavíme vodu, ktorú osolíme 1 pl lyžicou soli a nalejeme 1 dcl oleja a dáme variť.

 

Postup:

Cesto vymiešame ako na rezance, nemôže byť riedke, tak podľa potreby domiesime múkou. Cesto musí „ dýchať“, to znamená, že keď doňho pichneme palcom, tak sa vráti späť. Vymiesené cesto, rozvaľkáme na tenký plát. Medzitým dáme do hrnka vodu, osolíme ju a necháme ju zovrieť.

Keď máme cesto rozvaľkané na polovicu plátu, poukladáme kôpky­­ bry­­ndzovej plnky­ a prekry­­jeme ju druhou polovicou plátu. Cesto okolo plnky­­ popritláčame a radielkom povykrajujeme. Medzitým, na rajničku si dáme upražiť na kocky pokrájanú slaninku.

Povykrajované pirohy ­­varíme vo vriacej vode. Keď vyplávajú na povrch, vy­­berieme ich dierkovanou varechou a dáme do pripravenej misy. V miske polejeme vy­škvarenou slaninou, alebo maslom.

 

Pražené pirohy s makom alebo lekvárom.

Potrebujeme hladkú múku,  vajcia, mak, lekvár alebo orechy,  mlieko, mletý cukor, rum a olej na vyprážanie.

Najprv si zamiesime cesto, na ktoré potrebujeme tri vajcia a hladkú múku. Múky toľko, aby bolo cesto akurát. Ani mäkké, ani tvrdé. Takto vypracované cesto natenko rozvaľkáme. Potom si zomelieme mak a rozrobíme ho s mliekom a mletým cukrom, aby bol mäkký a sladký. Z tak to pripraveného maku kladieme kôpky na polovicu cesta a druhou polovicou zakryjeme. Cesto okolo makovej plnky pritlačíme a radielkom (kolieskom so zúbkami) vykrajujeme pirohy, ktoré potom vyprážame v horúcom oleji. Hotové pirohy posypeme cukrom.

Dátum vloženia: 16. 2. 2021 16:44
Dátum poslednej aktualizácie: 17. 2. 2021 16:49

Aktuálne

Sviatok

Meniny má Marek, Izmael, Marko, Markus

Mobilná aplikácia

Sledujte informácie z nášho webu v mobilnej aplikácii - V OBRAZE.
Voľne k stiahnutiu:

Aktuálne počasie

dnes, štvrtok 25. 4. 2024
slabý dážď 11 °C 4 °C
piatok 26. 4. takmer jasno 13/2 °C
sobota 27. 4. slabý dážď 16/6 °C
nedeľa 28. 4. jasná obloha 20/8 °C

Návštevnosť

Návštevnosť:

ONLINE:3
DNES:531
TÝŽDEŇ:2167
CELKOM:1084054

Organizácie

Obec leží v malebnom údolí Veporského Rudohoria, rozložená na obidvoch brehoch rieky Klenovská Rimava. Práve v Klenovci bol dolapený Juraj Jánošík a obec je teda preslávenená jánošíkovskou tradíciou, ľudovou umeleckou tvorbou a folklórom. Z Klenovca pochádza tiež vzácny Klenovecký syrec vyrábaný z ovčieho mlieka, ktorý je držiteľom chráneného označenia pôvodu Vychutnajte si plnými dúškami neodolateľnú atmosféru ľudových tradícií, remesiel, hudby a očarujúcej prírody. Víta vás obec so zaujímavou históriou a pohostinnosťou obyvateľov.